WHBC-GR: «Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα είναι αυτός που θα ασχοληθεί με την εξόρυξη στο διάστημα»

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

«Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα είναι αυτός που θα ασχοληθεί με την εξόρυξη στο διάστημα»

Ο διάσημος αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson, είχε δηλώσει το 2015 πως «ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα είναι αυτός που θα εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους των αστεροειδών.» Το θέμα της εξόρυξης μεταλλευμάτων στο διάστημα, ξαναήρθε στην επιφάνεια μέσα από μια σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων...

© NASA

Το Russia Today δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα είναι αυτός που θα ασχοληθεί με την εξόρυξη στο διάστημα», αναφερόμενο τόσο στις παλαιότερες δηλώσεις του Neil deGrasse Tyson, όσο και ισχυρισμούς της Goldman Sachs που κυκλοφόρησαν το 2017 (σχετικά με τι πιθανότητα εξόρυξης πλατίνας από αστεροειδή), και αναφέρουν.

«Ενώ το ψυχολογικό εμπόδιο για την εξόρυξη σε αστεροειδείς είναι υψηλό, τα πραγματικά οικονομικά και τεχνολογικά εμπόδια είναι πολύ χαμηλότερα. Οι διαστημόπλοια-ανιχνευτές μπορούν πιθανώς να κατασκευαστούν για μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το καθένα και το Caltech έχει προτείνει ότι ένα διαστημικό σκάφος που θα μπορούσε να «συλλάβει» έναν αστεροειδή θα μπορούσε να κοστίσει $ 2,6 δις.»

Τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια  ακούγονται πολλά, αλλά (συγκριτικά) είναι μόνο το ένα τρίτο του ποσού που έχει επενδυθεί στην Uber, θέτοντας την τιμή πολύ κοντά στα σημερινά αρχικά επενδυτικά κεφάλαια πολλών νέων εταιριών. Είναι επίσης συγκρίσιμο με το κόστος δημιουργίας ενός κανονικού ορυχείου στη Γη. (Το MIT εκτιμά ότι ένα νέο ορυχείο σπάνιων γαιών μπορεί να κοστίσει μέχρι και 1 δισεκατομμύριο δολάρια)

Η τιμή ενός διαστημικού ταξιδιού κινείται πτωτικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους της SpaceX του Elon Musk και της Blue Origin του Jeff Bezos. Κάποτε κόστιζε 35 εκατομμύρια δολάρια για να σταλεί ένα άτομο στο διάστημα. Σήμερα, η Virgin Galactic ελπίζει να μεταφέρει διαστημικούς τουρίστες στο διάστημα έναντι μόλις $ 250.000. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές μειώνονται με την πάροδο του χρόνου:

Με το κόστος εκτόξευσης φορτίου και εξοπλισμού σε τροχιά να βρίσκεται σε πτώση, κυρίως χάρη στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες των Elon Musk και Jeff Bezos κτλ, αλλά και εξαιτίας της «απουσίας» των γιγάντων του διαστήματος όπως η NASA από το χώρο, δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε μια ταχύτητα αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα αγορά. Οι σχετικές τεχνολογίες βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, ωστόσο όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και τόλμη…



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: