Το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αυτό του 1986 και ήταν ιστορικό καθώς όλα έγιναν με τη βοήθεια… του Θεού. Η διοργάνωση είχε ανατεθεί το 1974 στην Κολομβία, ωστόσο, το 1982, η χώρα υπό το βάρος του τεράστιου εξωτερικού χρέους και των προβλημάτων με τα καρτέλ ναρκωτικών δήλωσε παραίτηση...
Δεύτερη επιλογή ήταν η Βραζιλία, ωστόσο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβαλάντζε, σαμποτάρισε την ανάληψη της διοργάνωσης, λόγω προσωπικής έχθρας με τον πρόεδρο της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας. Η τρίτη επιλογή ήταν το Μεξικό που ανέλαβε για δεύτερη φορά τη διοργάνωση.
📷 ABC news -Από τον μεγάλο σεισμό του 1985 στο Μεξικό οκτώ μήνες πριν το τουρνουά
Μια διοργάνωση διόλου εύκολη. Το 1985, μόλις οκτώ μήνες πριν το τουρνουά, το Μεξικό χτύπησε ένας αδιανόητος σεισμός 8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του 25.000 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Οι Μεξικάνοι όμως δεν το έβαλαν κάτω. Τα στάδιο δεν επλήγησαν και τελικά η χώρα με δάνεια και διεθνείς δωρεές κατάφερε όχι μόνο να διοργανώσει το Μουντιάλ αλλά και να κάνει και μία από τις καλύτερες διοργανώσεις του θεσμού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε το Μεξικό.
Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμμετείχαν 116 εθνικές ομάδες. Για πρώτη φορά εξασφάλισαν συμμετοχή στην τελική φάση ο Καναδάς, η Δανία και το Ιράκ. Εκτός έμεινε και πάλι η Ολλανδία που αποκλείστηκε στα μπαράζ από το Βέλγιο. Η Ελλάδα έκανε μια πολύ κακή πορεία στα προκριματικά. Τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της και έμεινε εκτός τελικής φάσης.
Στο Μεξικό πήγαν 24 ομάδες. Το σύστημα διεξαγωγής της πρώτης φάσης παρέμεινε σχεδόν ίδιο, μόνο που από τους έξι ομίλους προκρίνονται οι δύο πρωτοπόροι και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι. Στη δεύτερη φάση του τουρνουά θα διεξάγονταν πλέον νοκ άουτ παιχνίδια.
Το 1986 ανακηρύχθηκε Έτος Ειρήνης από τα Ηνωμένα Έθνη και οι διαφημιστικές πινακίδες στα γήπεδα έφεραν τα λογότυπα της FIFA και των ΗΕ, μαζί με το μότο: «Ποδόσφαιρο για Ειρήνη - Έτος Ειρήνης». Για τη σύνθεση του λογότυπου υιοθετήθηκε το ανεπίσημο σλόγκαν «ο κόσμος ενωμένος από μία μπάλα».
Παρ’ όλα αυτά στο Μουντιάλ αυτό κυριάρχησε - περισσότερο κι από ότι στο προηγούμενο - η έχθρα μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας που πριν τέσσερα χρόνια είχαν συγκρουστεί στον Πόλεμο των Φώκλαντς.
Ακόμη μια «σκιά» του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν η απεργία των παικτών της εθνικής Πορτογαλίας. Οι Πορτογάλοι παίκτες είχαν οικονομικής φύσης διαφωνίες με την ομοσπονδία τους και δεν προπονήθηκαν πριν από τα ματς με την Αγγλία και την Πολωνία.
Μασκότ του Μουντιάλ 1986 ήταν ο Πικέ, μια πιπεριά με μουστάκι και σομπρέρο στα χρώματα του Μεξικού
Η πορεία προς τον τελικό
Στον 1ο όμιλο, η Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα πήρε σχετικά εύκολα την πρώτη θέση του ομίλου. Η Σκουάντρα Ατζούρα επικράτησε 3-2 των Ασιατών στο τελευταίο ματς και πήρε την πρόκριση ως δεύτερη στον όμιλο, ενώ ως μία από τις καλύτερες τρίτες πέρασε και η Βουλγαρία.
Στον 2ο όμιλο Μεξικό, Παραγουάη και Βέλγιο προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, αφήνοντας εκτός το Ιράκ, το οποίο, ωστόσο, το πάλεψε αρκετά κάνοντας μια καλή εμφάνιση στο τουρνουά. Στον 3ο όμιλο Γαλλία και Σοβιετική Ένωση έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις και ισοβάθμησαν ως πρώτες στον όμιλο αφού μεταξύ τους έφεραν ισοπαλία.
Στον 4ο όμιλο η Βραζιλία τερμάτισε πρώτη και η Ισπανία δεύτερη και πήραν τα δυο εισιτήρια για την επόμενη φάση ενώ στον 5ο όμιλο την έκπληξη έκανε η Δανία που προκρίθηκε πρώτη. Δεύτερη πέρασε η Δυτική Γερμανία και τρίτη η Ουρουγουάη ως μία από τις καλύτερες τρίτες.
Τέλος στον 6ο όμιλο έγινε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του τουρνουά. Στην πρώτη θέση τερμάτισε το Μαρόκο κερδίζοντας μάλιστα στην Πορτογαλία με 3-1. Οι Ίβηρες ήρθαν τελευταίοι στον όμιλο και γύρισαν γρήγορα στο σπίτι τους. Αγγλία και Πολωνία ισοβάθμησαν στην δεύτερη θέση και πέρασαν και οι δυο στην επόμενη φάση.
Στην φάση των «16» τα νοκ άουτ ματς αύξησαν την αγωνία και το ενδιαφέρον. Η Βραζιλία δεν δυσκολεύτηκε αφού νίκησε την Πολωνία με το εμβληματικό 4-0. Η Γαλλία που πήγε στα γήπεδα του Μεξικού ως πρωταθλήτρια Ευρώπης έπαιξε με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία και αυτή τη φορά τα κατάφερε. Οι τρικολόρε άφησαν εκτός τη σκουάντρα ατζούρα και πέρασαν στην επόμενη φάση.
Κάπου εδώ σταμάτησε το όνειρο για το Μαρόκο που έπεσε πάνω στη Δυτική Γερμανία. Τα πάντσερ πάντως με το ζόρι κι ένα γκολ στο 87’ τα κατάφεραν απέναντι στον… Δαβίδ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Μεξικό επικράτησε με 2-0 επί της Βουλγαρίας, ενώ η Αγγλία κέρδισε με 3-0 την Παραγουάη.
Η Αργεντινή κατάφερε να κερδίσει την Ουρουγουάη με 1-0 παίρνοντας έτσι εκδίκηση 56 χρόνια μετά για την ήττα στον πρώτο τελικό του πρώτου Μουντιάλ! Το Βέλγιο σε έναν εκρηκτικό αγώνα επικράτησε στην παράταση με 4-3 επί της Σοβιετικής Ένωσης. Η τελευταία πάντως αδικήθηκε αφού τα τρία γκολ των Βέλγων ξεκίνησαν από θέση οφσάιντ. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε «μεγάλη σφαγή». Τέλος η Ισπανία άφησε πίσω τη Δανία με το επιβλητικό 5-1.
Ρώσικη ρουλέτα!
Από την φάση των οκτώ δεν έλειψαν οι συγκινήσεις και η αγωνία αφού οι τρεις από τους τέσσερις αγώνες κρίθηκαν στα πέναλτι. Η Γαλλία κατάφερε να κερδίσει με αυτόν τον τρόπο την Βραζιλία. Στην κανονική ροή του αγώνα για τη Σελεσάο σκόραρε ο Καρέκα και ισοφάρισε ο Πλατινί, ενώ ο Ζίκο έχασε πέναλτι. Οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι όπου μοιραίοι στάθηκαν οι μεγάλοι. Ο Πλατινί έχασε πέναλτι για τους Γάλλους, ωστόσο, μπόρεσε να ανασάνει αφού το ίδιο έκαναν για τη Βραζιλία οι Ζούλιο Σέζαρ και Σόκρατες. Τελικά οι τρικολόρε πέρασαν στους τέσσερις κερδίζοντας 4-3.
Μετά από 120 λεπτά αγώνα χωρίς γκολ, η Δυτική Γερμανία και το Μεξικό κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους από την άσπρη βούλα. Εκεί τα πάντσερ πήραν την πρόκριση και μάλιστα με 4-1. Ισόπαλο, αυτή τη φορά με 1-1, έληξε και το ματς ανάμεσα σε Βέλγιο και Ισπανία. Στα πέναλτι οι Βέλγοι ήταν αυτοί που βγήκαν νικητές με 5-4.
Το μεγάλο παιχνίδι των «8» όμως ήταν αυτό που έγινε στο «Αζτέκα» και δεν χρειάστηκε πέναλτι αφού ο… Θεός έβαλε το χέρι του. (Όπου θεός βλέπε Ντιέγκο Μαραντόνα). Η Αργεντινή και η Αγγλία βρέθηκαν αντιμέτωπες στο γήπεδο για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο των Φώκλαντς και η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Εξάλλου η Αργεντινή είχε να θυμάται και τον χαμένο προημιτελικό του 1966.
Και φαίνεται ότι τον θυμόταν καλά αφού φρόντισε να πάρει την εκδίκησή της και την νίκη με 2-0 χάρη σε δυο γκολ του αρχηγού της Ντιέγκο Μαραντόνα. Και τα δυο γκολ έμειναν στην ιστορία για διαφορετικούς λόγους.
Το ένα γιατί ο Μαραντόνα το έβαλε με το χέρι. Στο 51ο λεπτό του αγώνα ο Ντιέγκο άνοιξε το σκορ πηδώντας για κεφαλιά… την οποία δεν έπιασε με το κεφάλι, αλλά με το χέρι. Ο Τυνήσιος διαιτητής Μπιν Νασέρ δεν είδε τίποτα και το σκορ έγραψε: 1-0. Στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα, ο Μαραντόνα δήλωσε ότι το γκολ μπήκε «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού» κι έτσι το γκολ αυτό έμεινε στην ιστορία ως το «Χέρι του Θεού».
Τριάντα ένα χρόνια αργότερα, ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα πει στην αυτοβιογραφία του «Άγγιγμα Θεού - Πώς κατακτήσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο του '86 στο Μεξικό» ότι φοβήθηκε πώς το γκολ θα ακυρωνόταν μετά το τέλος του αγώνα. Πρόσθεσε, ωστόσο: «Δεν στεναχωρήθηκα που σκόραρα με το χέρι. Σε καμία περίπτωση! Ούτε τότε, ούτε τριάντα χρόνια αργότερα, ούτε πρόκειται, ακόμα και στο... νεκροκρέβατό μου».
Μάλιστα έβαλε και λίγο αλατοπίπερο στην ιστορία του: «όταν πάτησα στο έδαφος άρχισα να πανηγυρίζω. {…} Τότε, ήρθε προς το μέρος μου ο Σέρχιο Μπατίστα και με ρώτησε: "Τη βρήκες με το χέρι, ε; Χρησιμοποίησες το χέρι σου;". Του απάντησα: "Σκάσε και συνέχιζε να πανηγυρίσεις”».
Στο δεύτερο γκολ, μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, ο θεός… Ντιέγκο έβαλε το πόδι του. Πήρε την μπάλα από το κέντρο και αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, πλάσαρε τον Σίλτον. Ένα από τα ομορφότερα γκολ που μπήκαν ποτέ. Αυτό ήταν το «γκολ του αιώνα», το γκολ που το 2002 ψηφίστηκε το καλύτερο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ.
Στον πρώτο ημιτελικό η Δυτική Γερμανία μπλόκαρε τον Πλατινί και με γκολ στο ξεκίνημα και στα τελευταία λεπτά του αγώνα νίκησε 2 - 0 και προκρίθηκε στον τελικό για να συναντήσει την Αργεντινή. Ο Μαραντόνα είχε κάνει και πάλι το θαύμα του. Με δυο δικά του γκολ η αλμπισελέστε κέρδισε τους Βέλγους και προσγειώθηκε στο Αζτέκα για τον μεγάλο τελικό. Ο μικρός τελικός μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου ήταν εξαιρετικά παραγωγικός με έξι γκολ και νικητές τους Γάλλους με 4-2 στην παράταση.
Η Αργεντινή στους ουρανούς
Στις 29 Ιουνίου, η Αργεντινή ήρθε αντιμέτωπη με τη Δυτική Γερμανία σε έναν συγκλονιστικό τελικό. Οι Αργεντίνοι προηγήθηκαν στο σκορ με ένα γκολ του Μπουρουσάγκα κι ένα του Βαλντάνο. Αλλά οι Γερμανοί δεν το έβαλαν κάτω και μέσα σε δέκα λεπτά κατάφεραν να κάνουν το 2-2. Τότε ήρθε η σειρά του Ντιέγκο να επέμβει και να σερβίρει ένα έτοιμο γκολ στον Μπουρουσάγκα.
Στο 84’ το ταμπλό έγραψε 3-2 και η Αργεντινή λίγα λεπτά αργότερα στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου. Ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής ήταν αυτός που έβαλε το χέρι του και το πόδι του γι’ αυτό και δικαίως το Μουντιάλ του 1986, λέγεται και Μουντιάλ του Μαραντόνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου