WHBC-GR: Να γιατί η Lacoste έχει για σήμα της το πράσινο κροκοδειλάκι

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Να γιατί η Lacoste έχει για σήμα της το πράσινο κροκοδειλάκι

Με τα σημερινά δεδομένα ήταν ο Φέντερερ ή ο Ναδάλ της εποχής του. Με επτά τίτλους Γκραν Σλαμ, κατάφερε να κατακτήσει δυο φορές την κορυφή του κόσμου στο τένις. Ο λόγος για τον Γάλλο Ρενέ Λακόστ, που όμως είχε ένα πρόβλημα με τους αγώνες που έπαιζε (και κέρδιζε). Δεν του άρεσαν τα ρούχα του αθλήματος και τα θεωρούσε άβολα. Έτσι, προσπάθησε να τα αλλάξει. Πέθανε σαν σήμερα, στις  12 Οκτωβρίου του 1996, σε ηλικία 92 ετών...

Σε ένα άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό People το 1979, ανέλυε πως «μια μέρα παρατήρησα το φίλο μου το Μαρκήσιο του Χολμοντελέι να φορά το πόλο μπλουζάκι του στο γήπεδο. «Πολύ πρακτική ιδέα» σκέφτηκα». Ήταν τόσο πρακτική, που ο Ρενέ έβαλε έναν ράφτη από την Αγγλία να ετοιμάσει μερικά μπλουζάκια, βαμβακερά και μάλλινα. «Προτού περάσει λίγος καιρός, όλοι τα φορούσαν!» έλεγε χαμογελώντας.

ASSOCIATED PRESS
Την ίδια περίοδο, ο Λακόστ αποκαλούταν «κροκόδειλος» από τους οπαδούς του και τα ΜΜΕ της εποχής, λόγω της επιμονής του παιχνιδιού του που συνδυαζόταν από συνέπεια και ηρεμία. Αποφάσισε να υιοθετήσει το προσωνύμιό του και να το λανσάρει στα ρούχα που δημιούργησε για χάρη του τένις.

Έτσι, αφού τα μπλουζάκια του έγιναν μόδα , όταν συνταξιοδοτήθηκε από το άθλημα, είχε με κάτι να ασχοληθεί. Το 1933 ίδρυσε την εταιρεία La Chemise Lacoste με το φίλο του Αντρέ Ζιλιέρ, τον πρόεδρο της μεγαλύτερης εταιρείας πλεκτών της Γαλλίας με σήμα το πράσινο κροκοδειλάκι. Κατασκεύαζαν, κυρίως, κοντομάνικα μπλουζάκια για τους αθλητές του τένις, που μεταπολεμικά έγιναν παγκόσμια μόδα και σύμβολα κοινωνικής θέσης. Το 1963 παρουσίασε τη ρακέτα από χάλυβα κι έφερε επανάσταση στο χώρο του τένις, αφού μέχρι εκείνη την εποχή οι ρακέτες ήταν ξύλινες.

ASSOCIATED PRESS
Από τότε, και άλλοι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από τον Λακόστ, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε ένα ζώο για brand σε πόλο μπλουζάκι. Έτσι, χρησιμοποίησαν κι αυτοί τα δικά τους αγαπημένα ζώα. Η Ralph Lauren με το άλογο, η Tommy Bahama με το ψάρι και η American Eagle με τον αετό ξεχωρίζουν.

Ακόμα και σήμερα, ο «κροκόδειλος» στην καρδιά αποτελεί δείγμα κύρους και φινέτσας, θυμίζοντας τον χαμογελαστό τενίστα που έζησε μια ζωή που πολλοί θα ήθελαν να κάνουν.

ASSOCIATED PRESS
(Με πληροφορίες από Lacoste, The Idle Man, Smithsonian)


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: