WHBC-GR: Πού μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος στον Αρη;

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Πού μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος στον Αρη;

 

Η ανθρωπότητα μετράει αντίστροφα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Μπορούμε όμως να επιβιώσουμε εκεί και πού θα κατοικούμε; Η NASA πραγματοποίησε έναν διαγωνισμό για κατοικίες τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι προτάσεις είναι πολλές και πολύ εντυπωσιακές..

Λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου, η Σουάτι Μοχάν είπε αυτό που περιμέναν με αγωνία να ακούσουν τα στελέχη της NASA αλλά και οι φίλοι του Διαστήματος που παρακολουθούσαν ζωντανά τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή της αποστολής Perseverance. «Επιβεβαιώνεται η προσεδάφιση. Το ρομπότ είναι ασφαλές στην επιφάνεια του Αρη, έτοιμο να ξεκινήσει την αναζήτηση ζωής» ανακοίνωσε η Μοχάν, προκαλώντας ενθουσιασμό. 

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, παράλληλα με την εξερεύνηση του ρόβερ, προετοιμάζεται πυρετωδώς η πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στον Κόκκινο Πλανήτη, με τη σκυτάλη από τους επιστήμονες να παίρνουν τώρα οι… αρχιτέκτονες. 

Προετοιμασία 50 ετών 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο άνθρωπος άρχισε να στέλνει στον Αρη τους «αγγελιοφόρους» του. Αρκετοί δορυφόροι έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ενώ στην επιφάνειά του στείλαμε με επιτυχία ορισμένα ρομπότ εξερεύνησης. Μάλιστα το ρόβερ της αποστολής Perseverance έχει μαζί του και ένα drone που είναι το πρώτο τέτοιου είδους όχημα που στέλνουμε σε άλλο πλανήτη. Ολα αυτά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προετοιμάζουν την επίσκεψη του ανθρώπου στον Κόκκινο Πλανήτη. 

Μια επίσκεψη που οι διαστημικές υπηρεσίες τοποθετούν σε περίπου μια δεκαετία, ενώ ο ιδιοκτήτης της Space X Ελον Μασκ υποστηρίζει ότι θα γίνει στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε. Ο αμερικανός επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι θα στέλνει με τα διαστημόπλοιά του χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στον Αρη, με στόχο να δημιουργηθεί εκεί τα επόμενα 30 έτη μια μεγάλη αποικία. 

Οι δορυφόροι και τα ρομπότ εξερεύνησης μας έχουν επιτρέψει να χαρτογραφήσουμε τον Αρη και να γνωρίζουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες του. Οι ειδικοί λένε ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για αυτόν τον πλανήτη από ό,τι για τους ωκεανούς της Γης. 

Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες εκεί είναι εξαιρετικά αφιλόξενες για την παρουσία της ζωής. 
Ομως, ο άνθρωπος έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις, όχι μόνο απλώς για να επιβιώνει, αλλά και για να προοδεύει μέσα σε πολύ δύσκολα περιβάλλοντα. Πολλοί επιστήμονες, μηχανικοί αλλά και αρχιτέκτονες έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια διάφορα σχέδια και ιδέες για τα καταλύματα στα οποία θα διαμένουν οι άνθρωποι στον Αρη

Η NASA πραγματοποίησε έναν διαγωνισμό για κατοικίες τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης στον Κόκκινο Πλανήτη, στον οποίο πήραν μέρος και γνωστές αρχιτεκτονικές εταιρείες. Ας ρίξουμε μια ματιά στα… αρειανά σπίτια. 

***** H ομάδα SEArch+/Apis Cor κέρδισε ένα από τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού της NASA με αυτή την κατοικία, η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να ενισχύεται η δομή του, όποτε κρίνεται απαραίτητο. To φως μπαίνει στο κτίριο από διάφορα ανοίγματα στο πλάι και την οροφή. 

♦ Team SEArch+/Apis Cor 

**** 
Η ομάδα Zopherus παρουσίασε μια κατοικία που είναι χωρισμένη σε τμήματα κατασκευασμένα από διαφόρων ειδών στρώματα υλικών, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από τον Αρη. Τα στρώματα αυτά παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια στους κατοίκους από τις ακραίες και επικίνδυνες για τον άνθρωπο συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη. 

♦Zopherus 
**** 
Ενα κοχύλι που θα προστατεύει τους κατοίκους του, όπως τα κοχύλια προστατεύουν τα μαργαριτάρια. Το εσωτερικό του είναι χωρισμένο σε πολλά δωμάτια, όπου οι κάτοικοι θα ζουν αλλά και θα καλλιεργούν την τροφή τους. 

♦Team Kahn-Yates of Jackson 

Αλλη μια δημιουργία της ομάδας Zopherus για την κατοικία ανθρώπων στον Αρη

♦Zopherus 

******* 
Μια πιο συμβατική πρόταση για κατάλυμα στον Αρη από την ομάδα Team SEArch+/Apis. 

♦Team SEArch+/Apis 

**** 
H αρχιτεκτονική εταιρεία Hassel Studio συνεργάστηκε με την εταιρεία μηχανικών Eckersley O’Callaghan (EOC) και παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια κατοικία στον Αρη, η οποία συνδυάζει την εργονομία και το design με όλους τους απαραίτητους χώρους διαβίωσης, εργασίας και καλλιέργειας τροφών. 

♦Hassel Studio 

**** 
Εχουμε δημιουργήσει καταλύματα στα πιο ακραία περιβάλλοντα της Γης, όπως στην Ανταρκτική. Η εικονιζόμενη βάση της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής θεωρείται ένα πρότυπο πάνω στο οποίο θα πρέπει να πατήσουν οι δημιουργοί των πρώτων τουλάχιστον κατοικιών στον Αρη

BAS 

**** 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το υπέδαφος του Αρη είναι ασφαλές για να ζει ο άνθρωπος προστατευμένος από τη βλαβερή ακτινοβολία, τις ακραίες θερμοκρασίες αλλά και τις τρομερές αμμοθύελλες που ξεσπούν τακτικά. Η κατασκευαστική εταιρεία Redworks που προσπαθεί να αναπτύσσει συνεχώς νέες τεχνικές για να υλοποιεί πρωτοποριακές ιδέες σχεδίασε μια υπόγεια κατοικία στον Αρη

♦Redworks 

**** 
H ομάδα SEArch+ and Clouds AO που αποτελείται από αρχιτέκτονες, αλλά και ερευνητές στον τομέα του Διαστήματος, σχεδίασε το Mars Ice House που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού της NASA και γενικότερα έχει εντυπωσιάσει. Επιτρέπει στους κατοίκους του να ζουν με άνεση και ασφάλεια, αλλά και να αισθάνονται συνδεδεμένοι με το εξωτερικό περιβάλλον του Αρη

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα είναι οι μελλοντικές κατοικίες μας στο Διάστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: