Έργα Πικάσο, Μονέ, Σεζάν που περιελάμβανε κρυφή συλλογή του ιδρυτή της Parmalat, αξίας πάνω από 100 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκαν από την Αστυνομία...
Έργα γιγάντων της τέχνης όπως των Πικάσο, Μονέ, Ντεγκά, Μοντιλιάνι, Βαν Γκογκ και Σεζάν, τα οποία περιλαμβάνονταν σε μια κρυφή συλλογή του Καλίστο Τάνζι, κατασχέθηκαν το Σάββατο από τις αστυνομικές αρχές της Ιταλίας.
Έργα γιγάντων της τέχνης όπως των Πικάσο, Μονέ, Ντεγκά, Μοντιλιάνι, Βαν Γκογκ και Σεζάν, τα οποία περιλαμβάνονταν σε μια κρυφή συλλογή του Καλίστο Τάνζι, κατασχέθηκαν το Σάββατο από τις αστυνομικές αρχές της Ιταλίας.
Οι περίπου δεκαεννέα πίνακες βρέθηκαν σε υπόγεια και σοφίτες διαμερισμάτων που ανήκουν σε φίλους του Τάνζι, ιδρυτή της εταιρείας γαλακτοκομικών «Παρμαλάτ», που έχει καταδικαστεί για απάτη, έπειτα από παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών.
Η αστυνομία οδηγήθηκε στον εντοπισμό των έργων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, μετά την είδηση που έβγαλε τοπική τηλεοπτική εκπομπή, στις 29 Νοεμβρίου, ότι υπάρχει η συγκεκριμένη συλλογή.
Τα μεγάλης αξίας έργα τέχνης -πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες και σχέδια- φέρονται να είχαν ήδη προσφερθεί σε αγοραστές.
«Σταθήκαμε τυχεροί. Μάθαμε ότι είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για να πουληθεί τουλάχιστον ο ένας από τους πίνακες» δήλωσε ο εισαγγελέας της επαρχίας Πάρμα, Τζεράντο Λαγκουάρντια, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του πίνακα. Η αστυνομία θεωρεί πάντως πως ο επίδοξος αγοραστής ήταν Ρώσος, ο οποίος πιθανότατα ζούσε στην Ιταλία.
[Αστυνομικός κρατά έναν πίνακα του Πικάσο, ένα από τα 19 αριστουργήματα τέχνης που κατασχέθηκαν από τις ιταλικές αρχές, το Σάββατο, στην Πάρμα]
Ο ίδιος δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του πίνακα. Η αστυνομία θεωρεί πάντως πως ο επίδοξος αγοραστής ήταν Ρώσος, ο οποίος πιθανότατα ζούσε στην Ιταλία. Την κατάσχεση των έργων, ωστόσο, δεν τη διαδέχτηκε κάποια σύλληψη.
Ο Τάνζι καταδικάστηκε πέρυσι σε φυλάκιση δέκα ετών για τον ρόλο του στο σκάνδαλο της «Παρμαλάτ», η οποία κατέρρευσε το 2003 με χρέη της τάξεως των 14 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Πολλοί μικροί επενδυτές έχασαν τότε τις οικονομίες μιας ζωής, καθώς ήταν μεταξύ των 40.000 εξαπατημένων κατόχων ομολόγων. Τα δικαστήρια της Ιταλίας καθιστούν τον Τάνζι ως τον κύριο υπαίτιο γι αυτήν την κατάρρευση.
Σήμερα δικάζεται με την κατηγορία στημένης -δόλιας πτώχευσης. «Δεν έχω καμία μυστική παρτίδα πινάκων» δήλωνε ο Τάνζι στους δημοσιογράφους, για να απαντήσει στη φήμη που κυκλοφορούσε επί χρόνια, ότι είχε κάπου «έναν κρυμμένο θησαυρό». Ωστόσο, ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί λέγεται πως το Σάββατο δεν απαντούσε στο κινητό του.
Ανάμεσα στα αριστουργήματα που ανακαλύφθηκαν ήταν μια μπαλαρίνα του Εντγκαρ Ντεγκά, δύο έργα του Βαν Γκογκ - το ένα παρουσίαζε τον κορμό ενός δέντρου ιτιάς, μια υδατογραφία του Σεζάν κι ένα σχέδιο με μολύβι του Μοντιλιάνι. Τα έργα τυλίχθηκαν προσεχτικά για να προστατευτούν.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου