WHBC-GR: Εντοπίστηκε πάγος σε υψηλά ποσοστά σε κρατήρα της Σελήνης

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Εντοπίστηκε πάγος σε υψηλά ποσοστά σε κρατήρα της Σελήνης


Πάγο που μπορεί να αποτελεί έως και 22% του υλικού της επιφάνειας, μέσα στον κρατήρα Shackleton, πλάτους 21 χιλιομέτρων, που βρίσκεται στο νότιο πόλο του φεγγαριού, εντόπισε το διαστημόπλοιο της NASA LRO....


Ο κρατήρας Shackleton εξετάστηκε με λέιζερ από το LRO και τα στοιχεία που προέκυψαν ενδέχεται να βοηθήσουν τους ερευνητές στην κατανόηση του σχηματισμού των κρατήρων αλλά και στην μελέτη αχαρτογράφητων περιοχών της Σελήνης.

«Μας προκάλεσαν έκπληξη οι μετρήσεις της φωτεινότητας που δείχνουν πάγο και άλλες πτητικές ενώσεις πάνω στο φεγγάρι, δεδομένου των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στο εσωτερικό των πολικών κρατήρων της Σελήνης», λέει ο Gregory Neumann της NASA.

«Εκτός από την πιθανή παρουσία πάγου, η χαρτογράφηση του Shackleton αποκάλυψε πως ο κρατήρας έχει διατηρηθεί σχεδόν αλώβητος από την δημιουργία του, πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια», σημειώνουν οι ερευνητές.



Ο  Shackleton πήρε το όνομά του από τον εξερευνητή της Ανταρκτικής Ernest Shackleton. Έχει περίπου 3 χιλιόμετρα βάθος και πλάτος πάνω από 21 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Planetsave, όπως και πολλοί άλλοι κρατήρες στο νότιο πόλο του φεγγαριού, το εσωτερικό του Shackleton είναι μόνιμα σκοτεινό και πολύ ψυχρό λόγω της μικρής κλίσης του άξονα περιστροφής της Σελήνης Βασικός στόχος του LRO είναι η διεξαγωγή ερευνών ώστε να προετοιμαστούν σεληνιακές εξερευνήσεις στο μέλλον.





Sources of Information: http://tvxs.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: