WHBC-GR: Ζωντανεύει ξανά το «αόρατο» θέατρο

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ζωντανεύει ξανά το «αόρατο» θέατρο

Το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας δεν το είχαν οι Αθηναίοι. Δεν το είχαν ούτε οι κάτοικοι της Δωδώνης ή της Μεγαλόπολης, των οποίων τα θέατρα θεωρούνται τεράστια...


Ακόμα και της Επιδαύρου, ωχριούσε μπροστά στο θέατρο της Σπάρτης. Ο Ρωμαίος περιηγητής Παυσανίας που επισκέφθηκε την πόλη το 160 μ.Χ. χαρακτηρίζει το από λευκό μάρμαρο θέατρο «άξιο θέασης», τουτέστιν είχε εντυπωσιαστεί.

«Με διάμετρο κοίλου 141 μ. ήταν ίσως το μεγαλύτερο θέατρο στον ελλαδικό χώρο και συγκρίνεται με αυτό της Δωδώνης με διάμετρο 136 μ. και της Μεγαλόπολης με διάμετρο 131 μ. Υπολογίζεται ότι ήταν σχεδιασμένο για να υποδέχεται περίπου 17.000 θεατές, χωρητικότητα που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του διονυσιακού θεάτρου» είπε χθες, σε ειδική εκδήλωση στο Ιδρυμα Νιάρχου ο μελετητής του μνημείου, Γουλιέλμος Ορεστίδης.

Αυτό το τόσο μεγάλο θέατρο είναι σήμερα σχεδόν αόρατο, καθώς ένας ολόκληρος βυζαντινός οικισμός είχε κτιστεί επάνω του.
Η διάσημη Σπάρτη της αρχαιότητας είναι επίσης σχεδόν αόρατη, όπως παρατήρησε χθες ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος είχε την ιδέα αναστήλωσης του θεάτρου.

Απευθύνθηκε στη γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πρότεινε τη συνεργασία με το «Διάζωμα» και τον Σταύρο Μπένο. Εκπονήθηκε η μελέτη με τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και εγκρίθηκε μετ' επαίνων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Γιώργος Αγουρίδης σημείωσε πως είναι «περήφανοι υποστηρικτές του σπουδαίου έργου που παράγει το Διάζωμα στην προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».

Το Ιδρυμα, το Διάζωμα, το υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού και η τοπική κοινωνία ονειρεύονται ότι το θέατρο θα ξαναζωντανέψει. Αυτό θα γίνει, όπως τόνισαν η Λίνα Μενδώνη, ο Σταύρος Μπένος και ο Π. Τατούλης με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Με προϋπολογισμό περί τα πέντε εκ. ευρώ σε πρώτη φάση θα γίνουν αποκαταστάσεις στο κάτω διάζωμα, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του από 700 και κατόπιν από 2.000 θεατές. Σε τελική φάση, θα αποκατασταθεί η γεωμετρία του θεάτρου και θα φαίνεται πώς ήταν.

Το υλικό που λείπει ίσως συμπληρωθεί κατά κάποιο μέρος από ανασκαφές. Τότε θα είμαστε πιο βέβαιοι για τη χρήση του θεάτρου, όπως μας είπε ο καθηγητής Βασίλειος Λαμπρινουδάκης. Αν δηλαδή εκεί γίνονταν μόνο τελετουργίες και θρησκευτικές εορτές ή παρουσιάζονταν και άλλα θεάματα.
Το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης βρίσκεται στα βόρεια της σύγχρονης πόλης σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από το κέντρο της. Καταλάμβανε τη νότια κλιτύ του λόφου της αρχαίας ακρόπολης. Η ορατή σήμερα κατασκευή χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, με αρκετά μεταγενέστερα στοιχεία, μέχρι και του τέλους του 4ου αιώνα μ.Χ.

Δίπλα του είναι η Ακρόπολη που σήμερα δέχεται τις φροντίδες του κράτους και απέναντί του θα γίνει το νέο αρχαιολογικό μουσείο (σύντομα θα γίνουν διερευνητικές αρχαιολογικές τομές). Έτσι σιγά σιγά, η αόρατη Σπάρτη εμφανίζει το παρελθόν της.

**Στην εικόνα (άνω) φωτορεαλιστική απεικόνιση της εικόνας που θα έχει το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, όταν ολοκληρωθεί η αναστήλωση και παρακάτω η εικόνα του θεάτρου όπως είναι σήμερα






  

Δεν υπάρχουν σχόλια: