Πόσες θερμίδες θα πρέπει να τρώμε καθημερινά για να πάρουμε/χάσουμε βάρος; Ποιο είναι το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχουμε για την ηλικία και το ύψος μας; Πόσες θερμίδες «καίμε» χωρίς να κάνουμε τίποτα;..
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται μέσα από πολύπλοκες «ιατρικές» εξισώσεις, όμως όχι πάντα. Για εμάς τους κοινούς θνητούς που θέλουμε να ξέρουμε τα βασικά για την υγεία μας, υπάρχουν οι μετρητές υγείας και ευεξίας (health and fitness calculators).
Μπορεί τα αποτελέσματά τους να μην είναι 100% ορθά και να παρουσιάζουν αποκλίσεις, όμως σε γενικές γραμμές μας δίνουν μια ικανοποιητική εικόνα για διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία και την φυσική μας κατάσταση.
Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο χρήσιμους.
Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)
Αποτελεί μια γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Τιμές κάτω του 18.5 αφορούν άτομο λιποβαρές, 18,5 – 25 άτομο με ιδανικό βάρος, 25-27 υπέρβαρο και 27 -30 παχύσαρκο. Σημειώστε ότι οι τιμές αφορούν άτομα που δεν ασκούνται.
Υπολογισμός Σωματικού Λίπους
Ο πιο ακριβής τρόπος για να μετρήσουμε το σωματικό μας λίπος είναι μέσω λιπομέτρησης με ειδικό μηχάνημα, όμως αν θέλουμε να έχουμε μια γενική εικόνα για το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, υπάρχουν online εργαλεία τα οποία βάζοντας το φύλο, το βάρος και την περίμετρο της μέσης βγάζουν ένα επαρκές αποτέλεσμα.
Ιδανικό Σωματικό Βάρος Το φυσιολογικό μας βάρος είναι αυτό που μας επιτρέπει να είμαστε υγιείς, να μην καταπονούμε την καρδιά μας και να έχουμε καλή βιολογική λειτουργία. Μπορείτε να το υπολογίσετε με απόκλιση συν πλην 10% εδώ.
Μέγιστη Δύναμη
Για όσους ασχολούνται με την προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, ο υπολογισμός της μίας μέγιστης επανάληψης είναι απαραίτητος για την προοδευτική αύξηση των κιλών.
Ο υπολογισμός αυτός γίνεται μέσα από μια πολύπλοκη εξίσωση η οποία βασίζεται στον αριθμό των επαναλήψεων που εκτελούνται μέχρι εξάντλησης με ένα συγκεκριμένο βάρος.
Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός
Το σώμα μας δεν καταναλώνει ενέργεια όταν αποθηκεύει λίπος, το κάνει όμως για την μυϊκή μας μάζα. Έτσι, ο κάθε οργανισμός, ακόμα και όταν δεν κάνει απολύτως τίποτα «καίει» έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων σε καθημερινή βάση. Η κατανάλωση αυτή ονομάζεται Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός και έχει ιδιαίτερη σημασία για την δημιουργία μιας σωστής διατροφής/δίαιτας αύξησης ή μείωσης βάρους.
Ημερήσια κατανάλωση θερμίδων
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα από τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, αν ασκείστε, περπατάτε, κάνετε δουλειές του σπιτιού, ο οργανισμός σας «καίει» επιπλέον θερμίδες. Ο συνολικός αριθμός θερμίδων που «καίτε» κατά την διάρκεια της ημέρας βασίζεται στο άθροισμα του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού και της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός, ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνετε.
Υπολογίστε πόσες θερμίδες «καίτε» συνολικά κάθε ημέρα εδώ.
Υπολογισμός Ημερομηνίας Γέννας
Είστε έγκυος; Συγχαρητήρια! Πότε όμως θα γεννήσετε; Ο παρακάτω μετρητής, σας βγάζει την ημερομηνία τοκετού και το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι η ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου