Στην οδό Μητροπόλεως 44 θα στεγαστεί το Μουσείο Μαρία Κάλλας, προς τιμή αυτής της εξαιρετικής ερμηνεύτριας και πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό μέχρι το τέλος του 2015...
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» από τη μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή, την αρχιτέκτονα και μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη και τον μουσικολόγο Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, παρουσία του δημάρχου Αθηνών Γ. Καμίνη, βάζοντας τέλος σε ένα κυκεώνα συζητήσεων που είχε ξεκινήσει από την ανάγκη να τιμηθεί η μεγάλη «ντίβα» της όπερας.
Η δημιουργία του μουσείου ως στόχο αφενός να αποδοθεί φόρος τιμής σε μία μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα με διεθνή ακτινοβολία και αφετέρου να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες από όλον τον κόσμο.
Θα στεγαστεί σε ένα όμορφο, τριώροφο και ανακαινισμένο νεοκλασικό, στην οδό Μητροπόλεως, στην καρδιά της Αθήνας, με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Το κτίριο έχει εμβαδόν 1.070 τετραγωνικά μέτρα και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Για τη δημιουργία του Μουσείου θα γίνουν μικρής κλίμακας μετατροπές στο κτίριο. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής του στο ΕΣΠΑ, ενώ όπως τόνισε η πρόεδρος της «Τεχνόπολις», Αγγελική Αντωνοπούλου, σύμφωνα με μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε, τα λειτουργικά έξοδα του μουσείου θα καλύπτονται από τα εισιτήρια και τα έσοδα του πωλητηρίου, του καφέ και του χώρου των εκδηλώσεων.
Το Μουσείο Κάλλας, δεν απευθύνεται μόνο στους θαυμαστές και στους γνώστες της όπερας. Θα είναι ένα μουσείο ανοικτό σε όλους, κυρίως σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την όπερα και γνωρίζουν λίγα ή συγκεχυμένα πράγματα για την Κάλλας. Θα είναι επίσης ένα μουσείο βιωματικό, στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο.
Η φωνή της Μαρίας Κάλλας, αποτελεί τον κορμό της συλλογής, και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να μυηθεί στην εκφραστική της δεινότητα, μέσα από ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις, παρακολουθώντας αποσπάσματα από τους ρόλους που την έκαναν παγκοσμίως διάσημη και από αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της. Διαδραστικές εφαρμογές μαζί με ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα θα παρουσιάζουν παράλληλα το χρονολόγιο της ζωής της, ενώ θα σκιαγραφούν και το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο.
«Ο επισκέπτης θα μπαίνει σε ένα μυστικιστικό σύμπαν, όπου κυριαρχεί η φωνή της Κάλλας, θα μεταφέρεται σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η εικόνα και η εκφραστική της δεινότητα, για να προχωρήσει σε ένα πιο αλέγκρο και οικείο περιβάλλον, σαν στα άδυτα του χώρου της, όπου μέσα από μια εικαστική προβολή θα υπάρχει η διαρκής προσμονή της εμφάνισης των ηθοποιών», υπογράμμισε η κ. Κουτσουδάκη-Γερολύμπου.
Η συλλογή του μουσείου που θα παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση βασίζεται κυρίως σε εκθέματα που είχε στην κατοχή της η Τεχνόπολη από δωρεές και αγορές. Περιλαμβάνει επίσης, κουστούμια ρόλων, προσωπικά αντικείμενα, ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ, επιστολές, τηλεγραφήματα, σημειώσεις σκηνικών, συλλεκτικές αφίσες, συνεντεύξεις, φωτογραφίες και μαρτυρίες του έργου της. Μεταξύ άλλων υπάρχει κι ένα σπάνιο ντοκουμέντο, όπου η ντίβα μιλάει στη μητρική της γλώσσα, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, το 1957. Επιπλέον θα παρουσιάζονται και έργα που φιλοτεχνήθηκαν από γνωστούς εικαστικούς για τη συλλογή αυτή.
Πρόκειται για το πρώτο επίσημο μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της σπουδαίας σοπράνο και αναμένεται να αυξήσει την τουριστική κίνηση στην πόλη των Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου