WHBC-GR: Αρβελέρ: Στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Κάσσανδρος

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Αρβελέρ: Στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Κάσσανδρος

Ο «ένοικος» του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Κάσσανδρος, επίγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υποστηρίζει η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ...

Η νέα άποψη για το πρόσωπο που κρύβεται θαμμένο στην Αμφίπολη, έρχεται στο προσκήνιο, από τη βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Σύμφωνα με την βυζαντινολόγο ιστορικό, εκτιμά ότι στο μεγαλοπρεπές μνημείο, πιθανολογεί ότι βρίσκεται ο Κάσσανδρος.

Αυτό υποστηρίζει, στο νέο της βιβλίο, ένα ολιγοσέλιδο τομίδιο με τον τίτλο, «Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη», στο οποίο μοιράζεται με τους αναγνώστες άγνωστες εικασίες τόσο για τον τάφο της Βεργίνας όσο και για την Αμφίπολη.

[Οι «ακέραιες» Σφίγγες της Αμφίπολης από  Il taccuino di Pan]

Στην εισαγωγή του σύντομου μελετήματός της η κ. Αρβελέρ «αναζητά» τον ένοικο στο περιβάλλον του στρατηγού Κασσάνδρου (358 ή 350-297 π.Χ), επίγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με δύναμη και εξουσία.

Η . Αρβελερ υποστηρίζει ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου σε συνδυασμό τόσο με τις ενδείξεις και όσο και με τις ιστορικές πηγές, δείχνουν ότι ο τάφος θα μπορούσε να είναι παραγγελία του Κάσσανδρου.

«Πιστεύω ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, διακρινόταν για την ευρυμάθειά του, αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο, με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση στη Βαβυλώνα. Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;», αναφέρει σχετικά η κυρία Ελένη Αρβελέρ.

«Πού, άραγε, θάφτηκαν ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η σύζυγός του, Θεσσαλονίκη; Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανόν ο οικιστής -που είχε, μάλιστα, καταλάβει την Αθήνα και είχε γνωρίσει το κτιριακό μεγαλείο της- να ανέγειρε μεγαλοπρεπές, για την οικογένειά του, μαυσωλείο στην Αμφίπολη», υπογραμμίζει.


«Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη» εκτιμά η κ.Αρβελέρ, υπογραμμίζοντας ότι «η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος διακρινόταν για την ευρυμάθειά του αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο».

«Όσο για τους δολοφονηθέντες από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη, Ρωξάνη και τον τότε δωδεκαετή Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και την Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε στην Πύδνα, αν ο Κάσσανδρος ήθελε να τηρήσει τα προσχήματα -κυρίως απέναντι στους υπόλοιπους διαδόχους αλλά και απέναντι στο νομοταγές στη δυναστεία του Μ. Αλεξάνδρου στράτευμα-, θα πρέπει να τους έθαψε, ως βασιλείς που ήταν, στους βασιλικούς τάφους των Αιγών», σημειώνει.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..



Δεν υπάρχουν σχόλια: