WHBC-GR: Πέθανε ο δημοσιογράφος που έριξε τον Νίξον | Υποθεση Watergate

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πέθανε ο δημοσιογράφος που έριξε τον Νίξον | Υποθεση Watergate

Ένας σπουδαίος δημοσιογράφος που με τη δουλειά του έγραψε κι άλλαξε τον ρου της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο πρώην επικεφαλής της Washington Post, Μπεν Μπράντλι, ο άνθρωπος που συντόνισε την αποκάλυψη του περίφημου πολιτικού σκανδάλου Watergate που οδήγησε τον πρόεδρο Νίξον σε παραίτηση, πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών...


Από το 1968 μέχρι το 1991 ήταν ο διευθυντής σύνταξης της Washington Post και αναδείχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές δημοσιογραφικές προσωπικότητες παγκοσμίως, μετατρέποντας την καθημερινή συμβατική Washington Post σε μία από τις πιο αξιόλογες εκδόσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

[21Σεπτέμβριος 1966-Οff-the-record συνάντηση με το προσωπικό από την Washington Post- Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Μπεν Μπράντλι, Russell Wiggins, Katharine (Kay) Graham, και ο Πρόεδρος Lyndon B. Johnson.]

Κορωνίδα της δημοσιογραφικής καριέρας του Μπράντλι ήταν η καθοδήγηση των δημοσιογράφων Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάϊν στην έρευνά τους και στην αποκάλυψη του περίφημου πολιτικού σκανδάλου Watergate που προκάλεσε την παραίτηση του Νίξον από την αμερικανική προεδρία.

Ο νυν αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τιμήσει τον Μπεν Μπράντλι, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη τιμή για έναν πολίτη του αμερικανικού έθνους.


Το χρονικό της μεγάλης αποκάλυψης

Στις 17 Ιουνίου 1972 πέντε διαρρήκτες εισέβαλαν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος (Democratic National Committee) που στεγαζόταν στο κτιριακό συγκρότημα του Watergate, και προσπάθησαν να τα παγιδεύσουν με «κοριούς». Οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν χάρη στην έγκαιρη δράση του φύλακα ασφαλείας του κτιρίου, όμως τα πραγματικά σπουδαία δεν είχαν αρχίσει ακόμη.
ρύθμιση

Ανάμεσα στους διαρρήκτες ανακαλύφθηκε πως ήταν ένας πρώην πράκτορας της CIA καθώς και ένας υπάλληλος ασφαλείας του κόμματος των Ρεπουμπλικανών (G.O.P.), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών στην ιστορία της Αμερικής είχε μόλις ξεσπάσει.

Δύο άσημοι μέχρι τότε δημοσιογράφοι της Washington Post, οι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάϊν, υπό την καθοδήγηση του δυναμικού διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Μπεν Μπράντλι, αρχίζουν μια μεγάλη έρευνα στην προσπάθειά τους να ξεσκεπάσουν την απάτη του κόμματος του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.

Γενικά, η εφημερίδα τους αντιμετώπισε με αρκετή επιφύλαξη και πολλές φορές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και σκέφτηκαν, μήπως θα έπρεπε να τα παρατήσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως, τότε, κατά τη διάρκεια της διετούς έρευνας, η εκδότρια της εφημερίδας, Κάθριν Γκράχαμ ζητούσε επιτακτικά κάθε πληροφορία να διασταυρώνεται από τρεις (3) τουλάχιστον διαφορετικές πηγές.

Την 1η Αυγούστου του 1972 οι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρσταϊν δημοσιεύουν στην Washington Post το πρώτο άρθρο με το οποίο αποκαλύπτεται το σκάνδαλο «WaterGate», που «έριξε» κατόπιν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον. Οι δημοσιογράφοι της Washington Post σηκώνουν την αυλαία του σκανδάλου, με άρθρο στο οποίο αποκαλύπτεται πως επιταγή 25.000$ προοριζόμενη για την εκλογική καμπάνια του προέδρου Νίξον βρίσκεται στον τραπεζικό λογαριασμό ενός εκ των διαρρηκτών των γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος, ενάμιση μήνα νωρίτερα.

Η Washington Post τιμήθηκε το 1973 με το βραβείο Πούλιτζερ προσφοράς υπηρεσιών στο κοινό καλό για την έρευνα της πάνω στο Watergate.

Στις 8 Αυγούστου 1974 ο Ρίτσαρντ Νίξον γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. που παραιτείται από το αξίωμά του. Ο αντιπρόεδρος Τζέραλντ Φορντ αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Φορντ αργότερα απένειμε χάρη στον Νίξον μέσω επίσημης διακήρυξης για το σκάνδαλο, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του δήλωσε πως: «Επιτέλους, ο εθνικός εφιάλτης έλαβε τέλος».

[Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τιμήσει τον Μπεν Μπράντλι, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη τιμή για έναν πολίτη του αμερικανικού έθνους.]




Δεν υπάρχουν σχόλια: