Ήταν 23 Απριλίου 2010 όταν με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου "πατάει το κουμπί" για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας...
Σε πολύ λίγο χρόνο η Ελλάδα έγινε κεντρικό θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία με αποτέλεσμα δημοσιογράφοι, κάμεραμαν και φωτογράφοι να βρεθούν στην χώρα για να καταγράψουν τις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις των πολιτών στα μέτρα λιτότητας που πήρε η Κυβέρνηση Παπανδρέου.
Η σειρά των μέτρων προκάλεσε αντιδράσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με την απεργία της 5ης Μαΐου (Διαβάστε πιο κάτω το ρεπορτάζ της επόμενης μέρας) που συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις στην Αθήνα, από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία της, και σε άλλες πόλεις.
Εκείνες τις ημέρες στην Ελλάδα βρισκόταν και Βρετανός φωτογράφος Alfredo D' Amato ο οποίος κατέγραψε με την κάμερά του, τις διαδηλώσεις και πεντέμισι χρόνια μετά μίλησε στη HuffPost Greece.
Ο Alfredo D' Amato θυμάται την εποχή που βρισκόταν μαζί με άλλους φωτογράφους στην Αθήνα και κατέγραφαν τη πρώτη χρονιά της οικονομικής κρίσης:
“Μέσα από το ρεπορτάζ που έγινε εκείνη την περίοδο στην οποία η Ελλάδα έμπαινε σε μια εποχή λιτότητας ήθελα να καταγράψω τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα των Ελλήνων οι οποίοι όπως θυμάμαι ήταν αβέβαιοι για το μέλλον τους. Βρισκόμουν στην Ιταλία όταν παρατηρούσα το φαινόμενο με αποτέλεσμα να αποφασίσω να έρθω στην Ελλάδα και να επικεντρωθώ στη χώρα η οποία για πρώτη φορά είχε πληγεί από την κρίση”.
©huffingtonpost.gr
©huffingtonpost.gr
photo®Alfredo D'Amato
Τι ήταν αυτό που σας έκανε εντύπωση στην Αθήνα;
«Η Αθήνα ήταν το κύριο κάτοπτρο που αντανακλούσε την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Παρατηρώντας τους ανθρώπους ήταν αξιοσημείωτο πόσο γρήγορα η ποιότητα της ζωής επλήγη από την κρίση».
Ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες;
«Θαυμάζω τον Ελληνικό λαό για την ισχυρή ανθεκτικότητα και την ικανότητα να αντέχει παρά τις όποιες δυσκολίες σε σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία».
photo®Alfredo D'Amato
Τι σας κάνει διαφορετικό από άλλους φωτογράφους;
«Θα σας πρότεινα καλύτερα να ρωτήσετε σε όσους αρέσουν οι φωτογραφίες μου τι σκέφτονται για εμένα. Για εμένα φωτογράφος είναι αυτός που σχεδιάζει με το φως, είναι κάποιος που μέσα από τις φωτογραφίες του μεταφέρει στον κόσμο το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο του, τον δικό του τρόπο έκφρασης, των συναισθημάτων και αντίληψης. Με λίγα λόγια είναι κάποιος που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα στη δική του γλώσσα, με σκοπό να εκφράσει τις δικές του απόψεις».
Ποιοι φωτογράφοι σας έχουν επηρεάσει;
«Με την πάροδο των ετών, πολλοί ήταν οι φωτογράφοι που με ενέπνευσαν. Αρχικά παρακολουθούσα το έργο παραδοσιακών Δυτικών Ευρωπαίων φωτογράφων, όπως ο Mario Giacomelli, ο H.C Bresson και ο Don McCallan. Αργότερα όταν μετακόμισα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει φωτογραφία, ήταν κυρίως Αμερικανοί φωτογράφοι που με επηρέασαν. Μπορώ να αναφερθώ στους Robert Frank, W. Eugene Smith, Alec Soth».
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
photo®Alfredo D'Amato
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου