WHBC-GR: Δείτε πώς ο Βέγγος έγινε ηθοποιός στην εξορία της Μακρονήσου, όταν συναντήθηκε με τον Νίκο Κούνδουρο.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Δείτε πώς ο Βέγγος έγινε ηθοποιός στην εξορία της Μακρονήσου, όταν συναντήθηκε με τον Νίκο Κούνδουρο.

Ο Θανάσης Βέγγος συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Νίκο Κούνδουρο στη Μακρόνησο. Ο πατέρας του Θανάση Βέγγου είχε αριστερή δράση και μάλιστα στις τελευταίες μέρες της γερμανικής κατοχής βοήθησε αποφασιστικά τον ΕΛΑΣ και απέτρεψε την ανατίναξη του εργοστασίου της ηλεκτρικής στο οποίο δούλευε...

♦ Ναύτης ο Θανάσης Βέγγος. Μακρόνησος 1949

Μετά την απελευθέρωση και τον εμφύλιο, ο γιος του ο Θανάσης ως «ανταμοιβή» κλήθηκε να κάνει στη στρατιωτική του θητεία στο εφιαλτικό στρατόπεδο της Μακρονήσου, όπου είχαν περιοριστεί χιλιάδες εξόριστοι κομμουνιστές. Εκεί είχε την πρώτη ευκαιρία να έρθει σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες που αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας. 


Ο Θανάσης Βέγγος συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Νίκο Κούνδουρο στη Μακρόνησο.... 

♦ Στη φωτογραφία: Τάσος Κατράπας, Νίκος Κούνδουρος, Θανάσης Βέγγος. Μακρόνησος 1949

Η μοίρα του Θανάση άλλαξε καθοριστικά όταν συναντήθηκε με τον εξόριστο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος είχε ζητήσει να τον αφήσουν να πάει να μείνει σε ένα βουνό μακριά από τους επιτηρητές του. 

Ο Βέγγος πηγαινοερχόταν κάθε μέρα από το στρατόπεδο στο βουνό για να του πηγαίνει φαγητό. «Τα κιβώτια του μπακαλιάρου τα έχει βουτήξει ο Βέγγος αγκαλιά και τα πετάει χάμω και μου λέει «σύντροφε», λέω «τι συμβαίνει;», μου λέει «μην κοιμάσαι εδώ πέρα τη νύχτα θα πάθεις ζημιά». Και του λέω «τι σε νοιάζει εσένα;». Δεν απάντησε. 

Άρχισε με ένα σκεπάρνι και κάνει, κάνει, και φτιάχνει ένα κρεβάτι με τα ξύλα από τα κιβώτια του μπακαλιάρου. Μου κάνει «εδώ θα κοιμάσαι όχι στο χώμα». «Τι σε νοιάζει εσένα σύντροφε;», του είπα, ήταν και άσχημος. Και τώρα άσχημος είναι. Λέει, «δεν θα κοιμηθείς στο χώμα». 

Ο Κούνδουρος, που ήταν τότε φοιτητής της αρχιτεκτονικής, είχε χρεωθεί να κατασκευάσει ένα θέατρο, για το οποίο εργάστηκε και ο Βέγγος μαζί του. Σύντομα έπαιρνε το μικρόφωνο και έκανε μιμήσεις, παρωδίες διαφημιστικών.

«Θέατρο σήμαινε μερικές χιλιάδες στρατιώτες ανέβαιναν πάνω, ήταν κάτι νταμάρια στο νησί, μάζευαν πέτρα, έβαζαν την πέτρα στον ώμο, έφτανε η πέτρα και τη σωριάζανε σε ένα πλάτωμα που είχαμε σκάψει. Εκεί άρχισε να χτίζεται το θέατρο, το περίφημο θέατρο το Μακρονησιώτικο», ανέφερε ο Νίκος Κούνδουρος στη Μηχανή του Χρόνου. 

Δείτε πως ο ανήσυχος και υπερκινητικός φαντάρος της Μακρονήσου συναντήθηκε με τον μεγάλο σκηνοθέτη, Νίκο Κούνδουρο:... 


    ♦ Νίκος Κούνδουρος - Θανάσης Βέγγος - Φίλοι για Πάντα



Δεν υπάρχουν σχόλια: