WHBC-GR: Το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ναυαγίων κρύβει αμύθητο θησαυρό (video)

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ναυαγίων κρύβει αμύθητο θησαυρό (video)

Εχει περιγραφεί ως το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ναυαγίων που περιέχει έναν από τους πολυτιμότερους θησαυρούς που έχουν χαθεί ποτέ στη θάλασσα. Ο λόγος για το Σαν Χοσέ, την ισπανική γαλέτα του 18ου αιώνα που βρέθηκε πριν από τρία χρόνια στις ακτές της Κολομβίας...

Τώρα έχουν προκύψει νέα στοιχεία σχετικά με την ανακάλυψη του ναυαγίου, το οποίο περιέχει θησαυρούς αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail.

Όπως αναφέρει το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI), το Σαν Χοσέ εντοπίστηκε από ένα υποβρύχιο αυτόνομο ρομπότ. Το REMUS 6000, το οποίο βοήθησε επίσης να βρεθούν τα συντρίμμια της Air France 447 το 2011, χρησιμοποίησε σόναρ για να βρει το Σαν Χοσέ σε βάθος που ξεπερνούσε τα 600 μέτρα νερό κάτω από το νερό.

Το ινστιτούτο ανακοίνωσε πως διατήρησε μυστική τη συμμετοχή του στην ανακάλυψη από σεβασμό προς την κολομβιανή κυβέρνηση. Η ακριβής τοποθεσία του ναυαγίου παραμένει μέχρι στιγμής μυστική, λόγω μιας νομικής διαφωνίας σχετικά με το ποιος δικαιούται τον θησαυρό του πλοίου. Ο θησαυρός έχει αποτελέσει αντικείμενο νομικών μαχών μεταξύ αρκετών εθνών και ιδιωτικών εταιρειών.

Σημειώνεται, ότι η ισπανική γαλέτα με τα 62 κανόνια βυθίστηκε στις 8 Ιουνίου 1708, με 600 άτομα στο πλοίο, καθώς και θησαυρό που περιείχε χρυσό, ασήμι και σμαράγδια κατά τη διάρκεια μάχης με βρετανικά πλοία στον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής. Το πλοίο επέστρεφε στην Ισπανία για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο διαδοχής του ενάντια στη Βρετανία.

Βρέθηκε στην ακτή του Baru στην Κολομβία, κοντά στα νησιά Rosario το 2015 από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, του κολομβιανού ναυτικού και του αρχαιολογικού ινστιτούτου της χώρας.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η UNESCO κάλεσε την Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο. Όσο για τον θησαυρό, παραμένει στο βυθό της θάλασσας μέχρι στιγμής.

Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole που εδρεύει στη Μασαχουσέτη, κλήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα λόγω της αναγνωρισμένης εμπειρίας του στην εξερεύνηση των βαθέων υδάτων. Ειδικότερα, το REMUS 6000, τράβηξε κάποιες εικόνες σόναρ τον Νοέμβριο του 2015 που βοήθησαν στον εντοπισμό του Σαν Χοσέ. Το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα του Ινστιτούτου κατέβηκε στα εννιά μέτρα πάνω από το ναυάγιο για να τραβήξει αρκετές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα εγχάρακτα δελφίνια στα κανόνια του Σαν Χοσέ, βασικό αποδεικτικό στοιχείο της προέλευσης του.

Αυτές οι νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη του Σαν Χοσέ δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες με την άδεια των οργανισμών που εμπλέκονται στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Κολομβίας. «Το ναυάγιο ήταν  καλυμμένο με ιζήματα, αλλά με τις εικόνες του υποβρυχίου μπορέσαμε να δούμε νέες λεπτομέρειες στα συντρίμμια και η ανάλυση ήταν αρκετά καλή ώστε να διακρίνουμε ακόμη και τη διακόσμηση στα κανόνια», δήλωσε ο μηχανικός WHOI και επικεφαλής της αποστολής, Mike Purcell.


📷photo:learning-history

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, οι εικόνες αποκάλυψαν χάλκινα κανόνια, όπλα, κεραμικά και άλλα αντικείμενα.
Νομική διαμάχη

Το Σαν Χοσέ ήταν αντικείμενο νομικής διαμάχης μεταξύ της Κολομβίας και της Sea Search Armada (SSA), μιας εταιρείας διάσωσης με έδρα τα Ηνωμένα Έθνη. Η SSA δήλωσε ότι το 1981 είχε εντοπίσει την περιοχή όπου βυθίστηκε το πλοίο.

Η εταιρεία και η κυβέρνηση συμφώνησαν να χωρίσουν τα έσοδα από τα συντρίμμια, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε αργότερα ότι όλος ο θησαυρός θα ανήκε στην Κολομβία, μια άποψη που υποστηρίχθηκε από αμερικανικό δικαστήριο το 2011.

Λίγοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα μπορέσουν να μιλήσουν περισσότερο σχετικά με τη γαλέρα μέχρι να ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες, δήλωσε ο κ. Santos.

Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, πρόεδρος της Κολομβίας, ανέφερε ότι είναι «μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις κληρονομιάς στο βυθό της θάλασσας στην ιστορία της ανθρωπότητας, τονίζοντας ότι θα μιλήσει περισσότερο για το θέμα όταν ολοκληρωθούν περαιτέρω έρευνες».





  

Δεν υπάρχουν σχόλια: