WHBC-GR: Τι πραγματικά ήταν το Hotel California

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Τι πραγματικά ήταν το Hotel California

Στα τέλη Αυγούστου έγινε γνωστή μια είδηση που προκάλεσε αίσθηση στον χώρο της μουσικής. Οι Eagles «εκθρόνισαν» τον Μάικλ Τζάκσον από την κορυφή των δίσκων με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, σύμφωνα με τη Recording Industry Association of America...

Το «Greatest Hits 1971-75» του συγκροτήματος, ένα απάνθισμα των τεσσάρων πρώτων άλμπουμ του, κατέλαβε την κορυφή της σχετικής λίστας, έγινε 38 φορές πλατινένιος, δηλαδή πούλησε 38 εκατομμύρια αντίτυπα, και… επικράτησε του 33 φορές πλατινένιου «Thriller».

Το ακόμη πιο… παράξενο στην υπόθεση, είναι πως οι «Αετοί» δεν περιλαμβάνουν σε αυτό το άλμπουμ τη μεγαλύτερη επιτυχία τους, η οποία τους έκανε γνωστούς παγκοσμίως: το «Hotel California». Το συγκεκριμένο, υπέροχο κατά γενική ομολογία κομμάτι, γράφτηκε αργότερα και όπως είναι φυσικό κυκλοφόρησε και αργότερα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό συνέβη έναν χρόνο μετά, μέσω του ομώνυμου δίσκου. Μάλιστα, το αξιοσημείωτο και σίγουρα πολύ τιμητικό για την αμερικανική μπάντα, είναι ότι και η συγκεκριμένη τους δημιουργία κατέλαβε το Νο 3 της συγκεκριμένης λίστας και έχει πουλήσει 26 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η πρώτη δεκάδα της Recording Industry Association of America:

  • Eagles, Greatest Hits 1971-75
  • Michael Jackson, Thriller
  • Eagles, Hotel California
  • Billy Joel, Greatest Hits Vol I and II
  • Led Zeppelin, Led Zeppelin IV
  • Pink Floyd, The Wall
  • AC/DC, Back in Black
  • Garth Brooks, Double Live
  • Hootie & The Blowfish, Cracked Rear View
Η δημιουργία για... την Καλιφόρνια ξεκίνησε στο Μαλιμπού

Αυτό, πάντως, που ίσως να έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από το γεγονός ότι οι Eagles κατάφεραν να κάνουν… προσπέραση στον «βασιλιά της Pop», είναι το ίδιο το «Hotel California», το πώς δημιουργήθηκε και ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του. Στον περισσότερο κόσμο που δεν δίνει σημασία στις λέξεις, αλλά τον συνεπαίρνει η μελωδία, ίσως να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το τραγούδι αφορά ένα ειδυλλιακό μέρος όπου τα ζευγαράκια περνούν ρομαντικές και ξέγνοιαστες στιγμές. Ωστόσο, οι στίχοι μαρτυρούν κάτι εντελώς διαφορετικό. Μάλιστα, κάποιες αποστροφές τους, έχουν οδηγήσει αρκετό κόσμο στο συμπέρασμα ότι αφορά κάποια πολύ σκοτεινή ιστορία, που έχει σχέση με την folklore κουλτούρα των ΗΠΑ.

Πάντως, αυτό που μπορεί να ειπωθεί και να γραφεί με βεβαιότητα, είναι ότι η εκκίνηση της συγγραφής του τραγουδιού αποτέλεσε το μαγευτικό Μαλιμπού, εκεί όπου ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Ντον Φέλντερ, πειραματιζόταν με μια 12χορδη κιθάρα και μαγνητοφωνούσε τις μελωδίες που δημιουργούσε, «ντύνοντάς» τις με τον ρυθμό που έδινε μια μηχανή ντραμς. Μάλιστα, το jamming αυτό ίσως να μην έφτανε ποτέ στα χέρια και τα αυτιά των υπόλοιπων Eagles, εάν ο Μπέρνι Λίντον (επίσης ιδρυτικό μέλος της μπάντας) δεν τον έπειθε να συστήσει τις ιδέες του στους «αρχηγούς» Ντον Χένλεϊ (ντράμερ και τραγουδιστής) και Γκλεν Φράι (κιθαρίστας και τραγουδιστής).

Ο Χένλεϊ έμεινε εκστασιασμένος από τη μελωδία, που αργότερα θα γινόταν το «Hotel California». Όπως ο ίδιος είπε στον Φέλντερ, του άρεσε το γεγονός ότι «ακούγεται σαν ένα μεξικάνικο ρέγκε». Οι δύο frontmen της μπάντας ήταν και αυτοί που έβαλαν στη συνέχεια τα λόγια στο κομμάτι. «Όλοι μας ταξιδεύαμε προς το Λος Άντζελες νύχτα. Κανείς δεν ήταν από την Καλιφόρνια και το σκηνικό αυτό πάντα ήταν κάτι ιδιαίτερο για εμάς. Μπορείτε να δείτε τη λάμψη στον ορίζοντα, τα φώτα και τις εικόνες που αρχίζουν να διαπερνούν το κεφάλι σας στο Hollywood και όλα τα όνειρα που έχετε. Έτσι αρχίσαμε να γράφουμε και το τραγούδι», είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Χένλεϊ το 2008.

Το τραγούδι άρχισε να παίρνει… σάρκα και οστά

Τα μέλη της μπάντας διανυκτέρευσαν πολλές φορές στο Beverly Hills Hotel, το οποίο είχε γίνει ένα σημείο-ορόσημο για τους Eagles. Ο Χένλεϊ πήρε έμπνευση από αυτό και έδωσε το… σύνθημα στους υπόλοιπος να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του τραγουδιού. «Η λέξη “Hotel”, το μέρος που έφτασε να σημαίνει τόσα πολλά για εμάς, σηματοδότησε ουσιαστικά το τέλος της αθωότητας».

Από την πλευρά του, ο Φράι έβαλε μια πιο σκοτεινή διάσταση στο δημιούργημα, καθώς πρόσθεσε σε αυτήν ένα κινηματογραφικό σενάριο, στο οποίο ένας κουρασμένος ταξιδιώτης σταμάτησε για να αναπαυθεί σε ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν στη μέση του πουθενά. Εκεί θα διαπίστωνε ότι με το που περνούσε της εισόδου, θα έμπαινε σε έναν άλλον κόσμο.


Σε μια συνέντευξή του είχε πει πως εκείνος και ο Χένλεϊ ήθελαν το τραγούδι «να ανοίγει σαν ένα επεισόδιο της "Ζώνης του Λυκόφωτος". Οπότε,«πήραμε τον ήρωά μας και τον μετατρέψαμε σε έναν χαρακτήρα από το "The Magus", όπου κάθε φορά που ανοίγει μια πόρτα, θα περνά και σε μια ξεχωριστή διάσταση». Κάτι σαν την ταινία «Room 1408», με τον Τζον Κιούζακ, δηλαδή, εάν κάνουμε μια αναγωγή σε κάτι πιο σύγχρονο.

Πάντως, το στοιχείο του έρωτα δεν έλειψε. Σύμφωνα με τον Χένλεϊ, το τμήμα «Her mind is Tiffany twisted, she got the Mercedes bends. She got a lot of pretty pretty boys, she calls friends», αφορούσαν τον χωρισμό με την τότε κοπέλα του, Λόρι Ρόντκιν. Επίσης, περιλαμβανόταν και ένας φόρος τιμής (ή ανταπόδοσης καλύτερα) στο συγκρότημα Steely Dan, το οποίο σε δικό του τραγούδι, το «Everything You Did», είχαν συμπεριλάβει τον στίχο «Turn up the Eagles, the neighbors are listening» («Παίξτε τους Eagles, η γειτονιά τους ακούει»). Έτσι, σύμφωνα με τον Φράι, ανταπέδωσαν με το «They stab it with their steely knives, but they just can't kill the beast» («Το μαχαιρώνουν με τα χαλύβδινα μαχαίρια τους, αλλά απλά δεν μπορούν να σκοτώσουν το θηρίο»).

Η καλλιτεχνική πινελιά που χρειαζόταν…

Το κομμάτι ήταν έτοιμο, η ηχογράφηση είχε προχωρήσει, αλλά έμενε και το εξώφυλλο. Όλοι γύρω από την μπάντα έψαχναν κάτι «δυνατό», οπότε ο Χένλεϊ στράφηκε στην επιλογή του Τζον Κος. Ο Άγγλος φωτογράφος και art director, ο οποίος είχε γίνει διάσημος κυρίως από το «Abbey Road» των Beatles (1969), αλλά και από το «Who’s Next» των Who (1971). Η επιλογή του θέματος ήταν ξεκάθαρη: το ξενοδοχείο στο οποίο βασίστηκε η έμπνευση του ονόματος...

Σε συνέντευξή του το 2007, ο Κος μίλησε για τον τρόπο που βγήκε η φωτογραφία του Beverly Hills Hotel, το οποίο κοσμεί το άλμπουμ «Hotel California». «Ο Ντον ήθελε να βρω και να απεικονίσω το ξενοδοχείο από μια ελαφρώς πιο… περίεργη οπτική». Μαζί με τον φωτογράφο Ντέιβιντ Αλεξάντερ, ο σχεδιαστής του εξωφύλλου εντόπισε τρεις τοποθεσίες που θα ήταν καλύτερες για τη λήψη. Ο Χένλεϊ επέλεξε ένα σούρουπο, στην Σάνσετ Μπούλεφαρντ. Αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο ήταν η κατάλληλη φωτογραφία. Οι δύο άνδρες κάθισαν υπομονετικά σε μια πλατφόρμα, περίπου 20 μέτρα πάνω από το έδαφος, παίρνοντας πολλές λήψεις την ώρα που ο ήλιος έδυε. Μπίνγκο! Μετά από αρκετές προσπάθειες και διαβουλεύσεις, η κατάλληλη εικόνα που θα κοσμούσε το εξώφυλλο είχε βρεθεί.

Ωστόσο, δεν αρκούσε μόνο αυτό. Έπρεπε και το οπισθόφυλλο να είναι ανάλογα όμορφο και να κρύβει… μυστήριο. Το concept με τα ξενοδοχεία ήταν ξεκάθαρο. Ωστόσο, η φωτογραφία για το πίσω μέρος του άλμπουμ, όπου εμφανίζεται η μπάντα με κόσμο γύρω της, δεν έγινε στο Beverly Hills Hotel, αλλά στο λόμπι του Lido Hotel, επίσης στο Λος Άντζελες. Αποδείχθηκε ότι το οπισθόφυλλο θα δημιουργούσε τελικά περισσότερο ντόρο και από το εξώφυλλο. Μια λεπτομέρεια ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά…

Ο κόσμος που άρχισε να ψάχνεται και οι ιστορίες συνωμοσίας

Το τραγούδι και ο δίσκος γενικότερα άρχισαν να γίνονται διάσημα πολύ γρήγορα. Ωστόσο, η σκοτεινή πλευρά των στίχων του «Hotel California» έκανε πολλούς να υποθέσουν/εικάσουν/συμπεράνουν ότι μιλάει για τον Σατανά. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές τις θεωρίες, ο τίτλος του τραγουδιού αναφερόταν στην έδρα της Εκκλησίας του Σατανά του Άντον ΛαΒεϊ, ο οποίος έχει γράψει τη Βίβλο του Σατανά και ήταν λάτρης της ηλιοφάνειας στην Καλιφόρνια.

Μάλιστα, κάποιοι το τράβηξαν λίγο παραπάνω από… τα μαλλιά το θέμα και υποστήριζαν ότι η φωτογραφία την τράβηξε ο φωτογράφος από τον ναό του Αμερικανού σατανιστή. Μια σκιά που υπάρχει στο μπαλκόνι πίσω από την μπάντα, λέγεται ότι απεικονίζει τη μορφή του ΛαΒέι.

Επίσης, για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση σε αρκετό κόσμο, πως εάν έπαιζες το βινύλιο ή την κασέτα ανάποδα, θα ακούγονταν σατανιστικά μηνύματα. Πιο συγκεκριμένα, εκεί που το τραγούδι λέει «In the middle of the night, just to hear them say» («Στη μέση της νύχτας, απλώς τους ακούω να λένε»), στο ανάποδο παίξιμο θα… ακουστεί το «Satan he hears this, he had me believe in him» («Ο Σατανάς ακούει αυτό και τον έκανε να πιστέψει σε εκείνον»). Βεβαίως, το τελευταίο έχει καταρριφθεί πολλάκις, αλλά συνόδευε όμορφα έναν μύθο που είχε δημιουργηθεί γύρω από το κομμάτι και τα μέλη της μπάντας δεν ήταν ανόητα για να βάλουν τέλος στη «φασαρία» που είχε δημιουργήσει ο κόσμος -ειδικά εκείνη την περίοδο.

Επίσης, για άλλους, το «Hotel California» γράφτηκε σχετικά με ένα ξενοδοχείο του οποίου οι ιδιοκτήτες ήταν ένα ζευγάρι ανθρωποφάγων, που πρώτα έδινε τα κλειδιά στους πελάτες και στη συνέχεια τους βασάνιζε και έψηνε τα πτώματά τους.

Camarillo State Hospital

Τέλος, σύμφωνα με άλλες θεωρίες, το τραγούδι αναφέρεται στην ψυχιατρική κλινική Camarillo State Hospital, που έχει έδρα την Καλιφόρνια. Άλλωστε, όλα αυτά τα αλληγορικά στους στοίχους, παραπέμπουν σε ψυχικές διαταραχές, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούσαν (ίσως και να θεωρούν ακόμη) πως οι στίχοι έχουν ως θέμα τους τα ναρκωτικά, που δημιουργούν παραισθήσεις στους χρήστες τους.

Το σίγουρο είναι ότι οι Eagles «πέταξαν» ψηλά με αυτήν τους την επιτυχία και ότι η όλη διαδικασία -από τη δημιουργία του τραγουδιού μέχρι το να γίνει πασίγνωστο σε όλον τον πλανήτη- ήταν άκρως επιτυχημένη, που σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε και σε αυτό το μυστήριο που το περιλάμβανε.




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: