WHBC-GR: Ποιος προσπαθεί να σβήσει από την ιστορία τις σκλάβες του σεξ της Ιαπωνίας;

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ποιος προσπαθεί να σβήσει από την ιστορία τις σκλάβες του σεξ της Ιαπωνίας;

Απόφαση της Ιαπωνίας να αναθεωρήσει την περιγραφή για όσα έζησαν οι γυναίκες που εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία από τον ιαπωνικό στρατό, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε οργή...

Η παλαιότερη εφημερίδα της Ιαπωνίας, που εκδίδεται στα αγγλικά, η «The Japan Times», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και κατηγορήθηκε για ιστορικό ρεβιζιονισμό, όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «γυναίκες αναψυχής»  για να περιγράψει τις γυναίκες που εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία σε οίκους ανοχής για τον ιαπωνικό στρατό, κατά τη διάρκεια του β” Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ίδια στιγμή η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει και τη φράση «καταναγκαστική εργασία» για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που εργάστηκαν σε τρομερές συνθήκες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Στις 30 Νοεμβρίου, οι The Times της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι δύο αυτές εκφράσεις είναι «δυνητικά παραπλανητικές».

Ξαναγράφοντας την ιστορία

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο όρος «καταναγκαστική εργασία» είναι παραπλανητικός γιατί «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν οι εργάτες και ο τρόπος με τον οποίο τους καταμερίστηκε εργασία διαφέρουν. Έτσι αποφάσισε να αναφέρεται σε αυτούς απλά ως «εργάτες πολέμου».

Ανάλογη είναι η αντίληψη της ιαπωνικής εφημερίδας για τις «γυναίκες αναψυχής». Έτσι, έγραψε πως «επειδή οι εμπειρίες αυτών των γυναικών από τόπο σε τόπο διαφέρουν κατά πολύ, από σήμερα θα τις αποκαλούμε: γυναίκες που δούλεψαν στους οίκους ανοχής την περίοδο του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που το έκαναν παρά τη θέληση τους, για να παράσχουν σεξ στους Ιάπωνες στρατιώτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αλλαγή πλεύσης εμφανίστηκε σε ένα μικρό σημείωμα συντάκτη στο τέλος ενός άρθρου για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Κορέας στις 29 Νοεμβρίου για την Mitsubishi που θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση σε ομάδα Κορεατών που αναγκάστηκαν να εργαστούν στα εργαστήρια πυρομαχικών και τα ναυπηγεία της εταιρείας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ

«Comfort woman» αιχμάλωτοι πολέμου με έναν Κινέζο στρατιώτη, 3 Σεπτεμβρίου 1944

Μιλώντας στην Deutsche Welle, η Mindy Kotler, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πρώην  αιχμαλώτων πολέμου, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να εργαστούν σε ιαπωνικά εργοστάσια, περιέγραψε την αλλαγή στην πολιτική της εφημερίδας ως «δραματική συνθηκολόγηση» στον Πρωθυπουργό Shinzo.«πρόκειται για μια δημοσιοσχεσίστικη προσπάθεια για να ξαναγραφτεί η ιστορία και να ταιριάζει με τη δική του πολιτική ατζέντα», είπε. «Δεν πρόκειται για μια αλλαγή της διατύπωσης, αλλά για μια αλλαγή του ορισμού. Πρόκειται για χειραγώγηση της γλώσσας για να θαφτεί η ιστορία», τόνισε.

Η Kotler χρεώνει στην κυβέρνηση την προσπάθεια να αρνηθεί τα εγκλήματα πολέμου τα εγκλήματα πολέμου της Ιαπωνίας και λέει ότι έχουν δημιουργηθεί επιτροπές  με στόχο να υπονομευτούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων του Τόκυο για τα εγκλήματα αυτά. «Ο στόχος είναι να οικοδομηθεί το αφήγημα ενός εξιδανικευμένου καθεστώτος πολέμου", δήλωσε ο Κοτλέρ., δηλώνει η ακτιβίστρια και υπενθυμίζει ότι «αποκρύπτεται το γεγονός ότι ο ιαπωνικός φασισμός είχε κακές προσωπικές, εθνικές και διεθνείς συνέπειες».

Η αλλαγή ιδιοκτησίας και η ελευθεροτυπία

Η αλλαγή στην ρητορική πολιτική της «The Japan Times» - που ιδρύθηκε το 1897 - έρχεται 17 μήνες μετά την πώλησή της σε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που εδρεύει στο Τόκυο και η οποία ονομάζεται News2U Holdings. Σε μια δήλωση που εκδόθηκε τότε, ο νέος ιδιοκτήτης δήλωσε ότι θα διατηρήσει τη συντακτική ανεξαρτησία του εγγράφου.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως ο νέος ιδιοκτήτης του τίτλου σχετίζεται με την Dentsu Inc., την τεράστια και ισχυρή εταιρεία δημοσίων σχέσεων που διαχειρίζεται επίσης τις δημόσιες σχέσεις της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.

Tao-Chuan Yeh / AFP / Getty Images

Τρεις πρώην γυναίκες «σκλάβες του σεξ » σε συνέντευξη τύπου, Ταϊπέι, 13 Αυγούστου 1992

Πηγές μέσα στην εταιρεία ισχυρίστηκαν ότι οι υπάλληλοι έχουν προειδοποιηθεί ότι είναι πιθανό να απολυθούν αν τολμήσουν να επικρίνουν τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

«Ο λόγος για τον οποίο η νέα πολιτική της εφημερίδας είναι λάθος, είναι ότι πρόκειται για σεξουαλική δουλεία και προσπαθούν να συγκεράσουν την εθελοντική πορνεία με τις γυναίκες και τα κορίτσια που απήχθησαν και αναγκάστηκαν να εργαστούν σε οίκους ανοχής», δήλωσε στην Deutsche Welle πρώην υπάλληλος των Times της Ιαπωνίας που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. «Για μένα, αυτή είναι μια ανόητη απόπειρα να ξεγράψουμε την ιστορία και μάλιστα όταν οι μόνοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την ιαπωνική ιστορία είναι οι ίδιοι οι Ιάπωνες», συμπλήρωσε.

Η γερμανική εφημερίδα ζήτησε από τους Japan Times να σχολιάσει το ζήτημα αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

PHOTO:Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ-Τρεις κορεατικές «σκλάβες του sex» που καταγράφηκαν από τα αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βιρμανία, μαζί με μέλη της Task Force της αμερικανικής στρατιωτικής ομάδας Myicyina, 14 Αυγούστου 1944









Δεν υπάρχουν σχόλια: