Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Τουρσί Κρίταμο έτοιμο σε μια μέρα

Οι περισσότεροι από εμάς που κάνουμε μπάνιο σε ελεύθερες παραλίες στις διακοπές μας θα έχουμε παρατηρήσει ένα χορτάρι (φωτο) που βγαίνει συνήθως ανάμεσα στους βράχους..

Είναι το λεγόμενο Κρίταμο, η  Crithmum maritimum , μοναδικό είδος του γένους  Crithmum
Το  εδώδιμο αυτό άγριο φυτό ευδοκιμεί στις νότιες και δυτικές ακτές της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, στις μεσογειακές αλλά και τις δυτικές ακτές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και αυτές των Καναρίων Νήσων, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες τις οποίες θα διαβάσετε εκτενέστερα παρακάτω. Ας δούμε πρώτα ποια είναι εκείνα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να το κάνουμε τουρσί.

Βήμα 1:
Μαζί με κολύμπι σας σε κάποια από τις πολλές όμορφες παραλίες της πατρίδας μας μπορείτε να συλλέξετε το κρίταμο που αναπτύσσεται στους βράχους.

Βήμα 2:
Καθαρίστε το κρίταμο  και πλύνετε το στο νεροχύτη.

Βήμα 3:
Βράζουμε το νερό με ξύδι σε μια κατσαρόλα. Όταν βράσει, προσθέτουμε το κρίταμο στην κατσαρόλα για 1 λεπτό και  αφήνουμε το νερό με το ξύδι να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 4:
Βάλτε το κρίταμο σε βάζα με λίγο (χοντρό) αλάτι και καλύψτε το με κρύο νερό και ξύδι.

Βήμα 5:
Γαρνίρουμε τις φρέσκες σαλάτες μας με το κρίταμο.
Καλή σας όρεξη!

Περιγραφή: 
Φυτό πολυετές, παχύ, που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές. Το χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο. Τα άνθη του βοτάνου είναι κιτρινοπράσινα που βγαίνουν σε σκιάδια με 8-36 ακτίνες. Φυτρώνει σε παραθαλάσσιους τόπους και έχει πολύ στιλπνά φύλλα και υπόλευκα, σαν της γλιστρίδας, πιο πλατιά, πιο επιμήκη με αλμυρή γεύση.

Ιδιότητες:
Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι' αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον». Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα.

Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Επίσης βλαστοί και άνθη τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες.

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του «Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης» το αιθέριο έλαιο του είναι πολύ καλό αφροδισιακό. Mε τα κρίταμα κάνει κανείς πολύ ωραίο αλάτι. Αρκεί να τα αποξηράνει και να τα τρίψει έχουν κρατήσει την αλμύρα και γίνονται φοβερό καρύκευμα.

Επίσης το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του κρίταμου χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία. Το κρίταμο διαθέτει ένα εύρος ιδιοτήτων και εφαρμογών σε καλλυντικά προϊόντα. Παίζει ρόλο στη διέγερση του μηχανισμού επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα και βελτιώνοντας τον τόνο.

Επιπλέον, έχει επίδραση στην αποχρωμάτιση των καφέ κηλίδων του δέρματος. Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.

(alekati.gr)




Δημοσίευση σχολίου